Navigation
Close

Hypnotherapie is een belangrijk werkwijze bij Simontontherapie en psychosomatiek.

Simontontherapie is een additieve methode, ontwikkeld door de Amerikaanse radiotherapeut Carl Simonton, voor de behandeling van kanker. Het doel van deze methode is om de kwaliteit van het leven te verbeteren en de zelfhelende vermogens en het immuunsysteem te versterken. Deze methode is bij meerdere ziekten toepasbaar.

Het uitgangspunt van psychosomatiek is dat lichaam, gedachten en emoties elkaar beïnvloeden. Het is dus mogelijk om een lichamelijke ziekte via het verwerken van emoties en het veranderen van gedachten en gedrag te beïnvloeden. Een Romeins gezegde luidt MENS SANA IN CORPORE SANO, gezonde geest in gezonde lichaam. Dit gezegde benadrukt de invloed die het welzijn van lichaam en geest op elkaar hebben. Om deze samenhang te begrijpen is het voldoende om te denken aan de achteruitgang van onze lichamelijke gezondheid in tijden van stress of als gevolg van ingrijpende gebeurtenissen.

De scheiding tussen lichaam en geest in de gezondheidszorg is vrij nieuw, vanaf ongeveer 1750 door de ontwikkelingen die door Newton in gang werden gezet. Toen werd de geest als domein van de kerk beschouwd en het lichaam als domein van de wetenschap.

De herinneringen van trauma’s worden niet alleen emotioneel opgeslagen maar ook op lichamelijk niveau. De emotionele lading van de verschillende trauma’s kunnen het immuunsysteem en onze gezondheidstoestand beïnvloeden. Door het verwerken van de trauma’s en de emotionele ladingen die verbonden zijn aan een bepaalde ziekte, kan het lichaam hulpbronnen vinden om een helingsproces te beginnen.

Psychosomatiek (via verschillende therapeutische werkwijzen) is dus niet alleen toepasbaar bij psychosomatische klachten, maar kan ook inzicht geven in de fysieke ziekte, waardoor nieuwe genezingskansen kunnen ontstaan.